Grzyby marynowane z miodem



Oto przepis przypadkowo znaleziony, ale już  przetestowany z dobrym skutkiem. Polecam miłośnikom miodu i tym, którzy szukają nowego smaku grzybów.

Krok 1. Udać się do lasu i nazbierać grzybów (ewentualnie kupić przy drodze)

Krok 2. Umyć i wyparzyć słoiki.

Krok 3. Przygotować i obgotować grzyby.

1. Zdrowe, całe, z krótko przyciętymi trzonkami grzyby dobrze oczyścić i krótko myć.
2. Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku (ok. 3-4 łyżki soli na 5 l wody) i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia (uwaga: kipią!) przez 10-15 min. (Porada: dodanie około pół szklanki octu na garnek 5-8 litrów powoduje, że grzyby są jędrne i nie tracą koloru. Pięknie wyglądają w słoiku.)

W tzw. międzyczasie przygotować zalewę i zagotować. Oto jej skład:

  • 2 litry wody
  • 1 szklanka octu
  • 4 łyżki soli (płaskie)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka miodu

3. Grzyby odcedzić, przelać świeżą, gorącą wodą.
4. Do każdego słoika wrzucić kilka goździków (można według uznania kilka ziaren pieprzu) i napełnić gorącymi jeszcze grzybami do 2/3 wysokości słoika.
5. Zalać do pełna gotującą się zalewą.
6. Każdy słoik dobrze zamknąć i postawić do góry dnem.
7. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Krok 4. Zjeść ze smakiem

Smacznego – Neuron

  1. #1 przez Ryszard dnia 31.08.2010 - 11:45

    Grzybobranie

    Jesień zbliża się krokami, deszczyk sobie pada
    Neuron chodzi już po lesie bajki opowiada
    Jak tu znaleźć grzybów krocie i jak je przetworzyć
    Zagotować octu dodać do słoika włożyć

    Zalać wrzątkiem, pieprzu wrzucić, goździkiem zaprawić
    A gdy jesień, zima przyjdzie – naleweczki sławić
    Gdy usłyszy to borowik co kapelusz chowa
    Naleweczki też spróbuje i nie boli głowa

    Neuron przecie bardzo lubi anegdoty pleść
    Gdy tak dużo się nagada wszystkim chce się jeść
    Grzybek w occie na zagrychę każdemu przypadnie
    Zaś przepisy Neurona schowa w sercu na dnie

    ©Procek 2010.08.31

  2. #2 przez Aga dnia 10.09.2010 - 13:05

    Ostatnio także zrobiłam grzybki marynowane z miodem i są pyszne. Polecam mają tą nutkę dodatkowego smaku :-)

  3. #3 przez www.hallusforte.pl dnia 06.08.2015 - 23:05

    Prawdziwie ciekawy artykuł! Z pewnością przekażę dalej.

(nie będzie widoczne)